III, Országos Wellbeing Konferencia 2019. 11. 21-22. Sárvár Első rész

Első rész

Az idei évben is megrendezésre került az országos wellbeing konferencia. Mint minden alkalommal, most is egy meghatározott témára építettük fel a programot. Az idei program Martin Seligman PERMA modelljére  épült:

A PERMA modellről előadást és egy workshopot is tartott Kun Ágota BME munka és szervezet szakpszichológus, tréner, coach, tanácsadó a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék adjunktusa. A workshopra készült füzetében a következőket írta: A személyes jóllét-érzet hihetetlenül nagy hatással van mindenre, legyen szó a mindennapi viselkedésünkről, aktuális szemléletmódunkról vagy a munkánkról. Sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat: több pozitív érzelmi átélésünk legyen, jobban működjenek a kapcsolataink – nem csak rövid ideig tartó, de hosszabb ideig fennmaradó hatásokat megalapozva.”

Alapvetően az életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük nem mindegy milyen hozzáállással, milyen emberekkel, milyen vezetővel, milyen szervezeti légkörben, milyen értékek mentén teszünk ezt. A programot úgy állítottuk össze, hogy a PERMA modell 5 pillérét részletesen körbejártuk.

Az első blokk egyfajta filozófiai és elméleti keretet kívánt adni a programnak és az egyén szemszögéből a keleti bölcseletek, az integrál pszichológiai alapokra, nyugati tudományos kutatások eredményeire alapozva.

I. Pozitív érzelmek: elkötelőződés, elmélyülés, flow

 

Egy rövid ismerkedést követően a Faragó István mutatta be a konferencia tervezett programját, majd A Buddhista szemlélet alapjaival ismertetett meg bennünket Abonyi Ádám Buddhista tanító. Előadásában kifejtette: ” Minden lény a boldogságot és az elégedettséget keresi azt akarja elérni arra törekszik” Néhány bevezető slide-ot követően miután kifejtette a Buddhizmus tanítását a tudatról és a tudati hajlamokról, megismerhettük a “Szamszára” Létkerék állapotait az újraszületés létforgatagát és azt az erőt ami ezt a kereket forgatja: ezek mentális késztetések, melyek “vezetik” irányítják az életünket ezek:

1)a vágy, szenvedély, kapzsiság

2)a harag, agresszió, gyűlölet

3)a nem tudás, nem törődés, zavarodottság

Ezen állapotok, késztetések által okozott cselekvések és azok hatásai mentén éljük a mindennapjainkat. Kaptunk néhány hasznos szempontot is arra vonatkozóan, hogyan is lenne érdemes hozzáállnunk önmagunkhoz és a környezetünkben élőkhöz és arra is adtunk lehetőséget a résztvevőknek, hogy egy kicsit mindenki befelé forduljon, figyelve, önmagát és a légzését.

A második előadónk Bobák Szilvia volt aki szintén egy elméleti fejlődésmodell, a spiráldinamika mentén mutatta be hogyan fejlődik a személyiségünk, miként változik az értékrendünk a túléléstől, a biztonsági szükségletünk után, hogyan tudjuk megmutatni, megélni, kifejezni akaratunkat, saját erőnket. Érdekes módon az elmélet, a szintek közötti fejlődésben folyamatosan az ÉN és a MI nézőpontok között ingázik.

A túlélés az az ÉN szintje, a biztonság a MI-hez a közösséghez kötődik. Az erő az szintén az ÉN területe, majd ezt követően újra a MI lesz a fő szempont, a közösség és a Rend kerül a középpontba. Majd a versengő önérvényesítő független ÉN következik a sorban, ha vállalti működést vizsgálunk, akkor ez a multinacionális szervezeti működésnek felel meg. Ezután újra a Mi szempontja kerül előtérbe a közösség és az empátia. Színeket is használ a modell ezt a szintet nagyon kifejezően a zölddel jelölik.  Itt az anyagi haszonszerzés helyett már valami magasztos cél ami vezeti a közösséget, fő területek a környezetvédelem és a szolidaritás egymás segítése. Az ezt követő ÉN szintje a sárga lesz ez az egyéni fejlődés legmagasabb foka. Főbb jellemzői: funkcionalitás, szakértelem, rugalmasság és spontaneitás. Az utolsó közösségi, MI fókuszú szint a Türkiz, ami szervezeti modellben sokak számára ismert lehet ez a TEAL szervezeti modell (Frederic Laloux:  A jövő szervezeti modellje). Ennek a szintnek a jellemzői: Magas fokú önállóság, döntési és szervezési hatáskör. Piramis-szerű hierarchia helyett önszerveződő teamekben működik a szervezet.

A harmadik előadó, Kun Ágota igazán elkötelezett híve a PERMA modellnek. Az egyetemen, ahol oktat külön hetet foglalkoztak a témával, úgy hogy minden nap modell egy elemét dolgozták fel. Ez a modell gyönyörű kibontása, illetve pozitív pszichológiai megközelítése a korábbi TEAL modellnek. Itt már konkrét tudományos kutatások mentén következetesen foglalkoznak 5 fő területtel:

pozitív érzelmek

E  elköteleződés, elmélyülés, flow

R  pozitív kapcsolatok

M értelmes munka

A  magas szintű teljesítmény

A cikk végén az olvasók megtalálhatják a teljes prezentációs anyagokat többek között ezt is. Egy mondatot azonban mindenképpen ki szeretnék emelni belőle ami remekül szemlélteti azt a célt ami leginkább jellemzi ezt a modellt: “Tedd az egyéni álmokat az üzleti célok részévé”Azt gondolom ez volt a konferencia kulcs üzenete is üzleti nyelvre lefordítva. Hiszen a modell az egyén igényeit az üzleti környezetbe ágyazottan kezeli, de a korábbi üzleti, pénzügyi fókuszt az egyén a munkavállalóra fókuszálás váltja fel és ennek az üzleti működésnek a természetes következménye a kimagasló teljesítmény a magas üzleti eredmény.

A negyedik előadó Laki-Debreceni Anna grafológus, írásszakértő, már újra az embert és a személyiséget boncolgatta. A grafológia tudománya és az Anna gyakorlati munkája abban tudja segíteni a cégvezetőket, hogy az írásjegyekből, a kézírásból elemezve olyan személyi profilt készít egy jelentkezőről, vagy a már meglévő munkavállalókról.

Az előadások prezentációi: