“Told félre az egeret!”

Az emberi létezés alapvető szükséglete és jellemzője a mozgás. A modern ember manapság sajnos gyakran megfeledkezik erről, mivel testünk nem jelzi olyan intenzíven a mozgás hiányát, mint a szomjúságot, vagy az éhséget.

A tartós ülő foglalkozás hatása, hogy testünk statikus helyzetben van rögzítve, olyan módon amire kevésbé figyelünk. Emiatt a nap végére  megfájdulhat derekunk és a nyakunk is gyakran megmerevedik.

Ülő_rossz

Néhány apró fortéllyal, odafigyeléssel és pár egyszerű gyakorlattal elkerülhetjük ezeket a tüneteket.

Figyeljünk oda munkaterületünk kialakítására.:

A  klaviatúra mindig velünk szemben legyen, ne keljen tartósan oldalra fordulva dolgozni. A monitor felső széle lehetőség szerint legyen  szemmagasságban.

Ha szöveget másolunk, egyszer jobbra, egyszer balra helyezzük a másolandót, így elkerülhetjük a féloldalas fájdalmas izomcsomók kialakulását a nyakon és a háton.

A szék magasságát úgy állítsuk be, hogy teljes talpunk legyen a földön, csípőben, térdben tartsuk a lábunkat legalább  90 fokos, vagy annál  nagyobb szögben.

Derekunkat lehetőség szerint támassza meg a szék,  vagy rakjunk be egy párnát mögé.

Ideális esetben az íróasztalon fekszik a könyökünk is, egeret kezelő kezünk csuklóban meg van támasztva, egyenesbe emelve. (használjunk olyan egérpadot ami egy szintbe emeli a csuklót a kézfejjel)

Ülő helyzet jó

   Ha mindezt megtesszük, már csak a torna van hátra…