Mi történik a mozgás hatására..

A rendszeres testedzés jótékony hatással van a szervrendszerekre, ezért fontos szerepet játszik számos megbetegedés megelőzésében (pl. mozgásszervi betegségek, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió).

Human_body

Szívműködés: a szívizom megerősödik, nő a szív-pumpa hatásfoka, csökken az ingerképzési, ingerületvezetési zavarok lehetősége

Vérkeringés: a működő izmokban nő a vérátáramlás, csökken a nyugalmi vérnyomás értéke (ez normál embereknél 120±10 / 80±10)

Légzés: fokozódik az oxigénfelvétel, nő a nyugalmi vitálkapacitás (maximális belégzés után maximális kilégzéssel leadható levegő mennyiség: 3500-4000 ml)

Csontok: fokozódik a csontokba az ásványi anyagok beépülése – erősödik a csontozat

Izületek: fokozódik az ízületek mozgásterjedelme, stabilitása

Izmok: izomtömeg növekedés mellett, az izomerő is növekszik

Energiaforgalom: optimalizálódik a szervezetnek a munkavégző képessége és a testtömege, csökken a test zsírtartalma

Idegi szabályozás: rövidül a reakcióidő. stabilizálódnak a biológiai ritmusok, javul a mozgáskoordináció, csökken az idegfeszültség *

Ugyanakkor  a szakszerűtlenül, mértéktelenül végzett edzés káros is lehet. Csontritkulás, ízületi problémák vagy túlsúly esetén fontos, hogy ízületkímélő sportágat válasszunk. Az úszás például javítja és megtartja a mozgékonyságot, miközben tökéletesen kíméli az ízületeket..

Forrás*: (Dr. Árgyán Lajos Sportélettani alapismeretek)