S.N. Goenka Vipassana meditáció

A Vipássana szó jelentése: úgy látni a dolgokat ahogy azok valójában vannak. Ez India egyik legősibb meditációs technikája. Gotama, a Buddha (a Megvilágosodott) több mint 2500 évvel ezelőtt fedezte fel újra és tanította univerzális bajokra szolgáló univerzális ellenszerként, tanításának követése egy életmódot jelent (Az élet művészete).

S.N Goenka

S. N. Goenka (1924-2013) a néhai Sayagyi U Ba Khin hagyománya szerinti Vipassana meditáció világi tanítója.

Indiai származása ellenére S. N. Goenka Burmában (Myanmar) született és nevelkedett. Amíg ott élt kapcsolatba került U Ba Khin-nel és tőle tanulta a Vipassana technikáját. A tanítójától tizennégy éven keresztül kapott képzés után S. N. Goenka Indiában telepedett le és 1969-ben kezdte el a Vipássana tanítását..  S. N. Goenka Indiában valamint különböző keleti és nyugati országokban tartott, több mint 300 tanfolyamon emberek tízezreit tanította. 1982-ben kezdett segédtanítókat kinevezni, hogy segítsenek neki a folyamatosan növekvő tanfolyam iránti igényt kielégíteni. Vezetésével Indiában, Kanadában, az USA -ban, Ausztráliában, Új Zélandon, az Egyesült Királyságban, Japánban, Thaiföldön, Burmában, Nepálban és más országokban meditációs központokat létesítettek.

A Vipássana önmagunk átalakításának, önmegfigyelésen alapuló olyan módszere, amely a tudat és a test mély kölcsönhatására fókuszál. Ez a kölcsönhatás közvetlenül megtapasztalható azon fizikai érzetekre irányuló összpontosított figyelemmel, amely érzetek a test életmenetét alakítják és amelyek folyamatos kölcsönhatásban vannak a tudattal és azt kondicionálják. Ez a tudat és a test közös megfigyelésen alapuló önfelfedező utazás az, ami megszünteti a mentális szennyeződéseket és ez eredményezi a kiegyensúlyozott, szeretettel és együttérzéssel eltelt tudatot.

Bővebb információk a www.dhamma.hu és a  www.dhamma.org oldalon.

vissza>>