A meditáció miben segít?

Minden egyénileg megélt valóságélmény, a tudatunk különböző állapotaihoz kapcsolódik. A legfontosabbak ezek közül: az ébrenlét, az álmodás és a mélyalvás. Léteznek meditatív állapotok pl. az ima és a meditáció által létrejött, módosult tudatállapotok.

Vipassana3

A meditáció célja a tudat fejlesztése. A tudat fejlesztésével a személyiség is fejlődik. A meditáció hatásairól több film is készült a „Doing Time, Doing Vipassa” egy indiai börtönben történt 10 napos Vipassan meditációs kurzus eredményeit mutatja be. Egy rövid összefoglaló erről, a honlap videó részében is megtalálható.

A pszichológiai irányzatok közül a Ken Wilber által megalapított integrál pszichológia, a személyiség fejlődését és az ehhez kapcsolódó tudati működést különböző szintekre osztotta, ezeken a szinteken a személyiség /az intelligencia fejlődését vizsgálta. A meditációs gyakorlatokkal, a tudatunk, tudatosságunk fejlesztésével, ezeket az intelligenciákat erősíthetjük.

A honlapon elhelyezett hanganyagok segítségével, önállóan is el tudod kezdeni a gyakorlást, ehhez  egy rövid bevezető anyagot készítettünk: Bevezető>>

Ken Wilber Integrál szemlélet c. könyvében kiemelten fontos intelligenciák a következők:

• a kognitív fejlődés (tudatában lenni annak, ami van)
• az identitás fejlődés (kivel, hogyan és miként azonosítom magam „ki vagyok én?”)
• az érzelmi vagy affektív fejlődés (az érzelmek megélése és kifejezése)
• a pszicho-szexuális fejlődés (a nemiség, a férfi és a női minőségek megélése)
• a szükségletek fejlődése (Maslow szükségletek hierarchiája)
• az erkölcsi fejlődés (vélekedés arról, hogy minek kellene lennie)
• az értékek fejlődése (mit tartok az életben fontosnak)
• az interperszonális fejlődés (hogyan kapcsolódom a többi emberhez)
• az esztétikai érzék fejlődése (a művészetek, a természeti szépségek iránti érzékenység)
• a spirituális fejlődés (mi az, amiben hiszek, az anyagi világból kiindulva a szellemi kibontakozásig)

A meditációnak a hagyományvonalai elsősorban a világ keleti részéből indultak, legjelentősebbek ezek közül a Patanjali által leírt jóga meditáció, valamint a már említett Buddhista Vipassana meditációs technika.

Az hogy a meditáció a nyugati tudományos világ látókörébe került az nagyrészt Dr. Jon Kabat Zinnek is köszönhető aki a Buddhista tradíciókra alapozva kezdte el tanítani és terjeszteni MBSR -t (Mindfulness-based stress reduction néven). Az MBSR programot a Massachusetts-i Egyetem Orvosi Központjában állították össze 1979-ben.

A tudományos kutatási eredményekről a meditációs tartalmak utolsó részében, bővebb összefoglalót is készítettünk.

vissza>>