A meditációban mi történik?

A meditációt úgy képzeld el, mint egy edzőtermi gyakorlatot. Az edzőteremben, megadott keretek között, különböző eszközökkel és instrukciókkal az izmaidat edzed…

A meditáció is erről szól, csak az edzőterem maga a tested, a testedben lévő érzések/érzetek, az agyadban felmerülő gondolatok. Az eszközök pedig azok a technikák, melyek segítik az agy tornáztatását, az idegpályák megerősítését, áthangolását.

Agytorna

Ilyen gyakorlatok a légzésfigyelés, a kontempláció (a tudati tartalmak megfigyelése), valamint a testérzetek megfigyelése is. Az agy tornáztatására azért van szükség, mert az egyik legfontosabb szervünk. Működésének a hatékonysága nagyban hozzájárul, ahhoz hogyan érezzük magunkat a testünkben, mennyire vagyunk kreatívak, hogyan reagálunk le konfliktus helyzeteket, vagy éppen hogyan oldunk meg egy problémát.

A meditáció egy több ezer éves technika. A honlapon található hanganyagok segítségével önállóan el tudod kezdeni a gyakorlását. A folyamatos és rendszeres alkalmazásával önmagadon tudod megtapasztalni a jótékony hatásait. Az igazi megtapasztaláshoz egy 10 napos Vipassana elvonulást javaslunk, melyet Magyarországon és külföldön egyaránt megtehetsz.

Bővebb információkat erről a www.dhamma.hu vagy a külföldi tanfolyamokhoz a www.dhamma.org oldalon találsz.

vissza>>