Alapgyakorlatok 2 Kontempláció

A gondolati, mentális tevékenységünk rendkívül aktívan, mondhatni néha már túlterhelten működik. Nagyon sokat gondolkodunk és rágódunk eseményeken, problémákon,  megoldandó eseteken.

Kontempláció

Ezek a gondolati tartalmak a napi munkából, tevékenységekből adódóan rendkívül sokrétűek és egyediek. Az emberi kapcsolatokból, a különböző helyzetekből, a felvett és a kötelező szerepekből adódóan, egyénenként különféle kapcsolati dinamikák alakulnak ki (konfliktusok, viszonyok, esetek,  és persze nagyon sok öröm is). Ehhez jönnek még az állandó környezeti hatások (hangok, szagok, vizuális információk) formájában. Ez a sokféle ingerhatás egy teljesen automatikus, tudattalan, gondolati áramlást, mentális aktivitást eredményez, amihez már olyannyira hozzászoktunk, hogyha nincs valami zaj, vagy inger a közelünkben, akkor valahogy furcsán, rosszul érezzük magunkat.

Ugyanakkor ez a folyamatos gondolati tevékenység, rengeteg felesleges időt, energiát emészt fel és néha olyannyira túlpörög, hogy estére a pihenési, regenerációs időszakban sem képes leállni. Ekkor jönnek a különböző mentális problémák, betegségek, melyek az agy természetes védekező mechanizmusai.

Hogyan lehet ezt a sok_k hatást kezelni, irányítani? Ebben segít a tudatosítás, a gondolati tartalmak megfigyelése és címkézése.

A KONTEMPLÁCIÓS gyakorlat.

Hanganyag>>