Wellbeing ONsite: A Provident gyakorlata

Zsuzsa22017. június 07-én tartottuk az első Wellbeing ONsite programunkat. Vendéglátónk a Provident Zrt. volt. A rendezvény-sorozat célja, hogy olyan már alkalmazott vállalati gyakorlatot mutassunk be, mely információt és ötleteket ad a téma iránt érdeklődő vállalatvezetők és szakemberek számára.

Az eseményt Kamarás Zsuzsa HR Igazgató köszöntője indította, majd minden résztvevőtől egy rövid bemutatkozást és a wellbeing témájához kapcsolódó személyes élményt kértünk, valamint összegyűjtöttük azokat az elvárásokat melyekkel a vendégek érkeztek.

Az elvárások címszavakban:

• Egészség megőrzés – munkaerő megtartás
• Cégépítés, egészséges szervezet, egészséges ember
• Munkahelyi jóllét – egyensúly
• Üzlet és tudomány
• Wellbeing benchmark
• Nyitottság + infót adni / kapni

Az első előadásban Faragó István a Stressz-M alapítója a személyes felelősségről és azokról a környezeti hatásokról beszélt, melyek szükségessé teszik bizonyos stresszkezelő technikák (relaxáció-kontempláció-meditáció) napi gyakorlását. Prezentációjában kifejtette a technikák élettani hatásait és azt is, hogy az egyes gyakorlatok hogyan segíthetik a mindennapi életünket.

A második előadásban Kaska József Senior HR vezető azt az evolúciós utat mutatta be, amit a Provident járt be a felmérések és az azokhoz kapcsolódó intézkedések tekintetében. Ők is az AON-Hewitt elégedettségi kérdőívét használták korábban, majd áttértek a Gallup intézet felmérésből és akciótervezésből álló nemzetközi programjára, ahol már az elköteleződést is vizsgálták. Az idei évben pedig a munkavállalók jólléte, azaz a wellbeing lett a fő fókusz. Ez a terület annyira új, hogy az országok lehetőséget kaptak, hogy saját területükön keressenek innovatív eszközöket és támogató programokat. Magyarországon, több rendszert és felmérő/fejlesztő programot átvizsgálva a Stressz-M online platformját választották.

Vege

A harmadik előadó Kamarás Zsuzsanna HR Igazgató konkrét példákon keresztül mutatta be az eddigi aktivitásokat és a témához kapcsolódó eseményeket. Bemutatta a Providentnél dolgozó üzletkötők munkáját, a csapatok szerepét és a motivációs lehetőségeket. Beszélt továbbá:

• a különböző munkavállalói kedvezményekről
• a munkahelyi környezet fontosságáról
• a jól működő munkavállalói közösségek, baráti kapcsolatok, elkötelezettséget és általános jóllétet befolyásoló szerepéről

Maros Viktor EHS területért felelős kolléga a változó munkavállalói igényekről és az ehhez kapcsolódó vállalati reagálásokról, illetve a munkavállalókat támogató Employee Assistant Programról és annak fejlesztéséről tartott egy rövid bemutatót. Jelenleg már a segélyvonalon túl egy applikáció segítségével pénzügyi, lelki és egészségügyi problémáikhoz kérhetnek a munkavállalók szakértői segítséget.

Az előadásokat követően bemutatásra került a központi iroda. Legnagyobb meglepetést számomra az egyik osztályon kifüggesztett flipchart papírra írt szövegek okoztak. Az együttműködésük alapelveiket dolgozták ki egy egész napos tréning keretében:

Celok2

 

A szendvicsebédet követően egy zárókörben visszajelzéseket kértünk a résztvevőktől. Kamarás Zsuzsa egy kedves céges történettel zárta a programot, melyben 12,000 kavicsot osztottak szét…!? Minden munkavállaló 3 db kavicsot kapott azzal a kéréssel, hogy adja oda 3 olyan kollégának, akivel nincs szorosabb kapcsolatban, de szívesen megköszönne neki valamit. A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy néhány vezető további kavicsokat vásárolt, hogy még több kollégának tudjon ilyen módon visszajelzést adni.

Kavicsok2

A Wellbeing ONsite programon a Provident gyakorlatában érett, felelősségteljes vezetőket, elkötelezett, egymás iránt tiszteletet és elfogadást biztosító kollégákat ismerhettünk meg. Az általuk alkalmazott jó gyakorlatok pedig máshol is bevezethetőek és alkalmazhatóak.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

A Wellbeing programokról itt tájékozódhatnak: www.wellbeing.hu