A jövő szervezeti modellje: a TEAL / Előadás

Témáink: Vállalati sokszínűség – Munkavállalói Jóllét – Munkaerő megtartás

Kérdéseink:

  • – Hogyan tudja segíteni a MUNKAERŐ MEGTARTÁST a DIVERZITÁS és a WELLBEING?
  • – Hogyan kapcsolódik egymáshoz a sokszínűség és a munkavállalói jóllét?
  • – Vannak-e közös jellemzők és ha igen akkor melyek ezek?

 

A fenti kérdésekre kerestük a választ a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma (MEF) és a Stressz-M szervezte fórumon. Az eseményt az egyik alapító cég, az Auchan fóti oktatási központjában tartottunk meg.

Szell_Hajnalka2

 

A résztvevőket Széll Hajnalka az Auchan Magyarország HR Igazgatója, a MEF Elnöke köszöntötte.

 

A fórumot 3 fő részre bontottuk:

  1. 1) Témafelvezető előadás
  2. 2) Fórum
  3. 3) Open Space

 

Az első részben a felvetett témát jártuk körbe egy olyan új szervezeti modell mentén, melyben mind a munkavállalói jóllét, mind pedig a sokszínűség maradéktalanul megjelenik.

Mi ez a modell?

Osszefoglalas1

Figyelemre méltó könyv jelent meg szervezetfejlesztés témában: Frederic Laloux A jövő szervezetei

A szerző egy olyan már több országban egymástól teljesen függetlenül működő szervezeti modellről ír könyvében, ami teljesen eltér megszokott nagyvállalati működési módtól. Alapvetően a hatalom és az emberi kapcsolatok tekintetében egy teljesen újszerű demokratikus keretben, új alapokra helyezi a vezető beosztott viszonyt, lebontva a hagyományos hierarchikus szervezeti struktúrát, felhatalmazással, bevonással erősítve a kreativitást, az önmenedzsmentet és a személyes kiteljesedést.

Az elődásban Harangi Rita a MEF titkára és Faragó István a Stressz-M alapítója közösen mutatták be a TEAL modellt beleszőve saját tevékenységüket és gondolataikat:

Az új modell 3 alapvető pillére:

Önmenedzsment

A szervezetben mindenki önállóan hozhat döntéseket a munkájával kapcsolatos kérdésekben, de bizonyos szabályok szigorú betartásával. Mivel minden folyamat mindenki számára átlátható, és a szabályok is a sikeres döntéshozást segítik, az egész nem olyan kockázatos, mint elsőre gondolnánk, sőt a stabilitás és biztonság irányába viszi az egész szervezetet. A mai vállalatoknál a vezető szülői, az alkalmazott pedig gyermek szerepben van. A TEAL szervezeteknél az önmenedzsment gyakorlata azt segíti elő, hogy a munkatársak felnőtt-felnőtt viszonyokban dolgozzanak együtt. Nincsenek középvezetők, inkább csak coach-ok, akik azt segítik, hogy a folyamatok mindenütt az új modellnek megfelelően működjenek.

Teljesség

Ma a legtöbb vállalatnál az a jellemző, hogy a személyiségünk háromnegyedét a küszöbön kívül kell hagynunk, amikor bemegyünk dolgozni. A hagyományos szervezeteknél általában egy előre meghatározott szerepmodellnek kell megfelelnünk, annak ami elvárás az adott szervezeti kultúrában. Meghatározott az mit és hogyan kell tennünk beosztottként, valamint megvan az is, hogy mi a mintaadó vezetői magatartás..

A TEAL szervezeteknél egy fontos cél, hogy mindenki a teljes személyiségével legyen jelen a munkahelyén, ne szerepet játsszon, vagy esetleg igyekezzen valakinek a kedvébe járni egy esetleges későbbi jutalom reményében. Mivel nincs szervezeti hierarchia, nem kell mindenáron felfelé kapaszkodni a ranglétrán az alapműködésből adódóan okafogyottá válik ez a megszokott szerepjáték.

Evolúciós cél

Ez azt jelenti magasabb célért dolgozunk mint a profit, valami olyan tevékenységet végzünk ami az egyén, a közösség, vagy a környezet jóllétét is szolgálja. A TEAL szervezeteknél nem a vezető jelöli ki a célt, hogy utána a többiek ezt megvalósítsák.  A „vezető” inkább érzékenyen figyeli, hogy a szervezet önállóan milyen irányba alakul. A szervezetet a munkatársak közössége és a külső környezet szervesen alakítják. A tapasztalat szerint így a vállalat egyre inkább úgy működik, hogy a munkatársak személyes fejlődését és a közösség fejlődését a legjobban segítse; és a külső környezetre (természet és társadalom) is gyógyítólag, fejlesztőleg hasson.

Nem gondolnánk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mellékhatásként a hatékonyság és a profit is emelkedik.

Az előadás videó anyaga:

 

(folytatjuk)